Een stukje geschiedenis

Het was in 1949 dat August Smet ruiter werd met een landbouwrijpaard. Hij sloot aan bij de rijvereniging “Jong Waasland Belsele”. In 1950 kwam Waasmunsteraar René Van Puyvelde eveneens bij de vereniging, later nog Leo Zaman en Marcel Dierick. Heli De Baere sloot aan in 1955. Nog anderen wilden aansluiten, doch vonden de afstand tot Belsele te ver.

Toen werd onder impuls van August Smet, debuterende commandant, en René Van Puyvelde besloten om in de schoot van de Boerenjeugdbond Waasmunster een rijvereniging te stichten. Dat gebeurde op 26 november 1955 onder de naam “Durmeruiters Waasmunster”. Deze naam was
vanzelfsprekend aangezien de Durme door Waasmunster stroomt.

In 1958 werd het eerste ruitertornooi georganiseerd met activiteiten zoals achttallendressuur, individuele dressuur en hindernisspringen.

In 1962 werd Heli De Baere commandant van de rijvereniging, August Smet werd voorzitter en tevens provinciaal monitor, voor een periode van 17 jaar.

In 1963 werd door de Durmeruiters de eerste veelzijdigheidswedstrijd georganiseerd, waarmee de basis werd gelegd voor het inrichten van de jaarlijkse cross op en rond de Slingerbeek te Sombeke.
Hoogtepunten waren 1975 en 1980, naar aanleiding van de organisatie van de nationale cross, met een nog nooit eerder geziene publieksopkomst. Zo waren de Durmeruiters erin geslaagd om van de veelzijdigheid meer dan ooit een LRV specialiteit te maken.

Buitengewone prestaties werden in 1975 verricht door club-lid Etienne Tollenaere, die zowel provinciaal als nationaal kampioen werd in de hoogste klasse individuele dressuur.

In 1980 was het jaar dat de ponywerking werd gestart door Luc Hofman. Christine Smet nam de fakkel van commandant over in het jaar 1997.

In 1985 werd Gerry Van Avermaet commandant, later in 1990 werd hij opgevolgd door Kris Boon.

In 1993 kwam het tot een fusie tussen de rijvereniging Waasmunster en Tielrode.

Na deze fusie werd Dirk Oelbrandt commandant, Luc Hofman voorzitter en Christine Smet secretaresse.

In 1998 werd het nationaal veelzijdigheidskampioenschap voor ponyruiters georganiseerd met 220 inschrijvingen aan de Belselestraat, gelegen achter de firma Vermo.

Gezien in 2020 door Corona onze organisatie niet door kon gaan vieren we dit jaar inmiddels ons 67-jarig jubileum.

Vandaag telt onze vereniging 43 actieve ruiters en 14 ponyruiters.